7 tips voor huis kopen zonder makelaar

7 tips voor huis kopen zonder makelaar

Vroeger was het heel normaal dat je je huis zocht met een makelaar. Je kon zonder internet immers niet gemakkelijk zelf zien welke huizen te koop kwamen. Het was ook lastig zelf precies te weten wat er allemaal in de buurt gebeurde waar je een huis wilde kopen. Er is veel veranderd. Tegenwoordig is het online een stuk makkelijker om zelf het geschikte huis te vinden, en daar hoef je niet perse een makelaar voor te hebben. Eén van de meest moderne manieren om een huis te vinden is via het Hoodhunt platform. Dat geeft een compleet beeld van de gehele woningmarkt en je krijgt gratis notificaties over ieder passend huis. Eenmaal een huis gevonden kun je er natuurlijk voor kiezen om ook zelf de onderhandelingen te doen. Zonder enige ervaring in het onderhandelen met grote bedragen is dit voor de meeste mensen onverstandig om zelf te doen. Zeker als je te maken hebt met een gewiekste verkoopmakelaar. Toch zijn er mensen die het hoe dan ook zelf willen doen. Speciaal voor deze mensen volgen hieronder 7 tips voor het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar.  Kies jij liever wél voor professionele hulp bij onderhandelen? Kijk dan even op onze aankoopbegeleiding pagina. Het is de beste hulp tegen het scherpste tarief in de markt.
Ik wil toch liever professionele hulp van Hoodhunt
1.Bepaal wat je uit kunt of wilt geven aan het huis

Bepaal vooraf wat je maximale hypotheek kan zijn en of je dat ook uit wilt geven. Je weet dan beter in welke ´range´ je kunt zoeken, tegen welke maandlasten. Dat kun je in eerste instantie het beste doen door een vrijblijvend gesprek aan te gaan met een lokale hypotheekadviseur. Check wel even de reviews, want er is een flink verschil in kwaliteit. Door verschillende huizen te bezoeken (bijvoorbeeld tijdens Open Huizen Dag) krijg je een goed gevoel van wat je voor die prijs mag verwachten. Let op! Voor een flinke verbouwing moet je ook eigen geld kunnen inleggen. De bank wil dan doorgaans een taxatie van voor en na de verbouwing en je kunt gewoonlijk ongeveer 50% van het verschil lenen. Houd daar dus rekening mee bij het bezichtigen van woningen.

 

2.Achterhaal zo veel mogelijk informatie over de waarde en staat van het huis

Doe een onderzoek naar de waarde en de staat van het huis. Via het Kadaster of Calcasa.com kun je een en ander te weten komen. Verder kun je door naar de verkoopprijzen van soortgelijke huizen te kijken, een goed gevoel krijgen voor de markt. Vergeet daarbij zeker de taxatiewaarde van de woning niet. Bel tevens even met de gemeente om te kijken of er bouwplannen zijn, die de waarde van het huis mogelijk beïnvloeden. Een huis met een vrij uitzicht wordt bijvoorbeeld minder waard als er een paar jaar later een torenhoge flat dat uitzicht blokkeert.

Vervolgens bekijk je het huis zelf. Als je echt geïnteresseerd bent is het verstandig om (minimaal) twee keer te gaan kijken. Neem alles goed in je op maar probeer ook door de huidige inrichting heen te kijken. Met een andere kleur op de muren en je eigen spullen ziet het er weer heel anders uit. En als je de mogelijkheid hebt, ga dan een keertje kijken met iemand die in de bouw werkt, of twee rechterhanden heeft. Als het om een flinke verbouwing gaat kun je eens een keer met de aannemer een rondje doen. De verkoper heeft de plicht om gebreken te melden (denk bijvoorbeeld aan een lekkage), maar als koper heb je de plicht om onderzoek te doen. Laat daarom altijd een bouwkundig rapport opstellen!

Vergeet tenslotte niet naar de omgeving te kijken. Hoe zijn de buren? Ligt het huis langs een drukke weg? En beeld je in of dat over 10 jaar ook nog bij je past. Zorg er ook voor dat je de buurt een keertje in het weekend en doordeweeks checkt. Is het wat je wenst en/of wat je van de buurt verwacht?

3.Achterhaal informatie over de verkopers

Probeer te achterhalen of de verkopers al een nieuw huis hebben gekocht en waarom de woning verkocht wordt. Je krijgt dan een goede indruk van of er (financiële) druk is. Als de woning bijvoorbeeld al een half jaar te koop staat, is het waarschijnlijker dat de verkopers met een lagere prijs akkoord zullen gaan. Blijf beleefd en druk je vragen niet eindeloos door, deze informatie hoeft de verkoper niet te geven. Uit een gewoon gezellig gesprek over hun toekomstplannen is héél veel bruikbare informatie te halen zonder dat dit het gevoel geeft dat je aan het vissen bent.

4.Neem de tijd en houd controle

Een huis kopen is niet iets wat je dagelijks doet. Voor veel mensen is dit te spannend om helemaal zelf te doen. Kies je ervoor het toch zelf te doen, laat je dan op geen enkele manier opjagen. Veel verkoopmakelaars hebben daar allerlei truukjes voor, maar trap daar niet in. Neem de tijd om terug te komen op een bod. Daar staat tegenover dat je de verkoper ook de tijd moet gunnen om terug te komen op jouw bod. Bepaal vooraf wat je maximaal wilt besteden en houd je daar ook aan (zie tip 1).

5.Beweeg met de prijs, als je er iets voor terug krijgt

Als het uiteindelijk nog op een paar duizend euro hangt kun je kijken of er andere mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld het overnemen van de vloer, gordijnen of een tuinset. Wat handig is, hangt af van wat je zelf al hebt en wat de verkopers hebben. Het is vaak voor de verkoper erg handig om niet alles te hoeven verhuizen. En het kan voor jou juist fijn zijn om niet alles (nieuw) te hoeven kopen. Ook kun je wat ´spelen´ met de overdrachtsdatum. Ga jij omhoog in prijs? Dan kun je wat meer staan op een snelle overdracht (als dat voor jou ook prettig is). Anderzijds gaan de verkopers wellicht akkoord met een lagere prijs, als ze dan ook nog eventjes in hun oude huis kunnen blijven. Zorg dus dat je je hierin enigszins flexibel opstelt. De beste deal is nog altijd een deal waarbij beide partijen tevreden zijn.

Toch liever professionele hulp bij de aankoop?

6.Zorg dat de papieren in orde zijn

Als de onderhandelingen achter de rug zijn, is het zaak dat alles ook goed op papier komt. Je kunt hier standaard contracten vinden, die je kunt aanpassen aan jouw situatie. Je tekent het voorlopig koopcontract met de verkoper. In dit contract neem je ook voorwaarden op zoals het bouwkundig rapport en het voorbehoud van financiering.

Wist je trouwens dat je na het tekenen van het voorlopig koopcontract nog 3 dagen hebt om je terug te trekken? Je hoeft daarvoor geen reden op te geven.

De werkelijke overdracht is altijd bij de notaris, die je als kopende partij uitkiest en betaalt. Gewoonlijk doe je voor de overdracht nog even een rondje door het huis, dit wordt laatste inspectie genoemd. Let op! Heb je afgesproken om dingen over te nemen qua inboedel? Dan moet je checken of dat er ook allemaal nog is.

Wellicht overbodig: maar teken nooit zomaar een contract. Worden de contracten door de verkopende partij geleverd? Dan is het verstandig een jurist in de arm te nemen om alles nog eens na te laten kijken. En dat is geen moeilijk gedoe, maar gewoon iets dat iedere professional ook zal doen. Doe je zelf dus niet tekort!

7.Regel de verzekering

Na de overdracht is het huis van jou, gefeliciteerd! Dit betekent ook dat je per direct verantwoordelijk voor het huis bent, ook als je er niet direct gaat wonen. Het laatste dat je wilt zijn onverwachte financiële verrassingen. Regel dus een goede inboedel- en opstalverzekering.

Toch liever hulp bij de aankoop van jouw droomwoning?
Via onderstaande link lees je alles over onze aankoopbegeleiding.
Categorie: