Je wilt een woning kopen, maar hebt geen geld, wat dan?

Je wilt een woning kopen, maar hebt geen geld, wat dan?

De huizenmarkt is hot, maar niet voor iedereen even bereikbaar. Je kunt steeds minder hypotheek krijgen en in sommige delen van het land moet je zo ver boven de taxatiewaarde van het huis bieden, dat je vaak flink eigen geld mee moet nemen. Met een modaal inkomen, kun je zo´n 150.000 euro lenen en alleen als je een aantoonbaar inkomen hebt. Daar kom je niet ver mee in de grote steden. De ING verwacht dat de prijsstijging in de Randstad nog tot ongeveer 2025 aanhoudt, dus het duurt te lang om daarop te wachten. En om nou tot die tijd elke week bij een andere vriend(in) op de bank te crashen... Wat zijn je opties als je wel graag een woning wilt kopen, maar je eigenlijk geen geld hebt?
Bespreek het met je ouders

Het is voor de meeste volwassenen niet leuk om bij hun ouders aan te kloppen voor geld, maar het kan een goede optie zijn om toch dat droomhuis te bemachtigen. Daarvoor moeten je ouders natuurlijk wel in de gelukkige positie zijn om je te kunnen helpen. Je hebt een aantal mogelijkheden:

 • Schenking
  • Je ouders mogen je een ton schenken, mits je dit geld gebruikt om een huis te kopen, of groot onderhoud te doen aan je huidige woning, of voor de aflossing van de hypotheek.
  • Tevens mag je als je tussen de 18 en 40 jaar bent, eenmalig een schenking van 25.449 euro ontvangen. Dit wordt een eenmalig schenking genoemd
  • Je hoeft over deze schenkingen geen extra belasting te betalen.
 • Lening
  • Je kunt ook bij je ouders (of andere familie) lenen. Je moet over deze lening wel rente betalen, anders wordt het gezien als een gift.
  • Je moet deze lening bij de Belastingdienst registreren.
  • Het is verstandig om een contract op te stellen. Dit hoeft niet via een notaris, maar dat kan natuurlijk wel. Vooraf uitspreken aan welke eisen je moet voldoen is beter dan achteraf steggelen. Tevens heb je dan iets achter de hand, mochten je ouders onverhoopt overlijden.
  • Als je besluit bij je ouders te lenen, is dit voor de bank gewoon een lening. Je kunt dan dus minder hypotheek krijgen.
 • Garantstelling
  • Een garantstelling laat de bank zien dat jouw ouders je hypotheeklasten op zich nemen, als je dat zelf om een of andere reden niet meer kunt. Daarvoor moeten zij laten zien dat ze het geld hebben. Dit gebeurt steeds minder, maar kan in bepaalde situaties toch van pas komen, bijvoorbeeld als je korter dan twee jaar zzp´er bent, de zaken goed gaan, maar je nog geen twee jaarrekening kunt overleggen.
Antikraak wonen

Maar er zijn ook andere opties. Wat denk je bijvoorbeeld van antikraak wonen? Je woont dan in panden die anders leeg zouden staan. Dat kunnen oude panden zijn die gesloopt gaan worden, of in kantoorpanden die op dat moment niet bezet zijn. Je betaalt hooguit 250 euro per maand inclusief gas, water en licht. Dat geeft mooi de ruimte om zelf te sparen. Waar moet je op letten?

 • Schrijf je alleen in bij organisaties die het Keurmerk Leegstandbeheer hebben.
 • Bij antikraakwonen kun je elk moment te horen krijgen dat je moet verhuizen. Daar moet je tegen kunnen.
 • De meeste antikraak organisaties werken met een soort instap, je moet dan aan bepaalde eisen voldoen om je in te schrijven.
Huren is misschien niet eens een slecht alternatief

Maar huur wel verstandig. Als het doel is ooit een huis te kopen, wil je natuurlijk kunnen sparen. In sommige steden worden oude kantoorpanden gerenoveerd en weer op de markt gebracht als huurappartementen. Dan huur je voor tussen de 500 en 700 euro per maand.

Sociale huur is een optie als je aan de eisen voldoet, maar dan moet je al wel erg lang ingeschreven staan. Die inschrijving kost niet veel dus dat kan altijd, je weet immers nooit wanneer/of het nodig is.

Andere buurt

Een schot voor open doel natuurlijk, maar kijk eens in een andere buurt, of misschien zelfs een andere stad (of dorp). Als je koopt, koop je voor een paar jaar. Bedenk daarom of je in de woning die je nu op het oog hebt over vijf of tien jaar ook nog gelukkig zou zijn. Ben je toe aan een gezin stichten? Dan is het centrum van de grote stad misschien nu nog leuk, maar is een woonwijk in een dorp over korte tijd best een goed idee. Met het openbaar vervoer ben je snel weer in de stad. Of als je van bewegen houdt kan een elektrische fiets een uitkomst zijn. Daarmee fiets je zonder al te veel moeite vlot zo´n 20 kilometer.

Zoek een huisgenoot

Je kunt ook samen met een vriend of vriendin een woning kopen of huren. Huurwoningen in het dure segment zijn een stuk beter beschikbaar en vaak erg ruim. En bovendien is het ook wel gezellig om met iemand samen te wonen. Altijd iemand thuis, ruimte voor een praatje. Als je samen begint is het wel zo handig om goede afspraken te maken, over het gezamenlijk wonen, maar ook over wat te doen als iemand wil verhuizen. Een andere tip is de meubels niet gezamenlijk kopen, maar ieder zijn eigen ding laten inbrengen. Als de een dan wil verhuizen, is het direct duidelijk welke spullen van wie zijn. Als je nieuw in een bestaand gezamenlijk huis komt, let dan goed op of de andere bewoner(s) bij je past/passen. Dat kan soms om heel principiele dingen gaan: ben jij overtuigd veganist, maar gaat in dat huis elke vrijdag de BBQ aan? Of ben je allergisch voor katten terwijl ´Felix´ elke middag bij je mogelijk toekomstige huisgenoot op schoot kruipt? Misschien geen goede match.

Je kunt ook samen een woning kopen, maar een hypotheek krijgen als vrienden is lastig. Je bent namelijk allebei aansprakelijk voor de gehele hypotheekschuld.

Hoodhunt helpt je de juiste woning te vinden

In een markt waarbij maar weinig woningen te koop staan en veel mensen op zoek zijn, is het erg lastig snel de juiste woning te vinden. Wij helpen je daarbij. Op Hoodhunt selecteer je vanuit je luie stoel in welke buurt je graag zou willen wonen, tevens geef je je budget aan en laat je ons weten naar hoeveel vierkante meters je op zoek bent. Komt er een passende woning voor je vrij? Dan krijg je vrijblijvend een seintje en kun je contact opnemen met de verkoper. Wel zo snel, transparant en handig. Bovendien is tussenkomst van een makelaar op Hoodhunt niet nodig, je bespaart daarmee al snel duizenden euro´s.

Categorie: