An offer you can't refuse en andere lessen van het witte doek

An offer you can't refuse en andere lessen van het witte doek

In films kunnen ze het vaak zo mooi zeggen. Daarom: onderhandelingstips van het witte doek.
1. Be 'the one'

Van: Neo uit The Matrix (1999)

Hoe meer mensen meebieden, hoe groter de kans op idiote bedragen. Probeer daarom altijd in een 1-op-1 onderhandeling te komen. Zorg dat je eerder bent dan de rest en probeer huizen te vinden waarbij jij de eerste geïnteresseerde bent. Op Hoodhunt is al een goede stap natuurlijk, maar probeer ook andere strategieën. In de film The Matrix was het lang wachten op 'The one', zorg de verkopers van jouw nieuwe huis jou eerder vinden.

2. Make an offer they can’t refuse

Van: Don Corleone uit The Godfather (1972)

Natuurlijk, de Godfather brak gewoon je benen als je weigerde, maar ook zonder geweld kun je een onweerstaanbaar bod doen. Begin bij deze strategie niet laag om langzaam het bod te verhogen, maar bied direct het maximale bod dat je voor het huis over hebt. Laat het ook blijken dat dit jouw finale bod is. Zit als het kan iets boven de vraagprijs, waardoor de verkoper een mooie winst genereert en zijn doelen heeft bereikt. Verleid hem door te kiezen voor gemak en snelheid, inplaats van het onzekere pad van afslaan en een beter bod zoeken. Op deze manier kun je misschien een 'inschrijving' voorkomen, het bekend middel om de prijs zo hoog mogelijk op te drijven.

3. Do you feel lucky, Punk?

Van: Harry Callahan uit Dirty Harry (1971)

Wat je ook biedt, weet zeker dat je het bedrag kan lenen. Serieuze onderhandelaars winnen het namelijk van gokkers en bluffers. Sterker: risico kost geld. Hoe meer zekerheid je kan bieden, hoe groter de kans dat jouw bod geaccepteerd wordt. Heb je eigen geld, of heb je geen voorbehoud van financiering nodig? Meld het, het geeft je een dik voordeel! Bluf je en bied je geld dat je niet hebt, dan heeft Dirty Harry een boodschap voor jou.

4. Buurman, wat doet u nu?

Van: Keesje uit Flodder (1986)

Natuurlijk, je hoeft niet met iemand het bed in te duiken voordat je het huis eromheen gekocht hebt, maar verleiden kent veel gradaties. Ook in onderhandelingen speelt het een rol. Door niet alleen sympathiek te zijn. Maar vooral gemeenschappelijke grond te creëren. Wees open over je leven, je situatie en wat je doel is. Mensen hebben van nature een behoefte om andere mensen te helpen. Als er een band is zijn mensen eerder geneigd naar je toe te redeneren.

Geld of gunfactor? We vroegen het in een poll op Facebook. Bekijk hier de uitkomsten, ze zijn onverwacht spannend!

 

6. It’ time for Mr. Wolf

Van: Vincent Vega uit Pulp Fiction (1994)

In Pulp Fiction hoefde je hem maar te bellen of binnen een uurtje of twee waren al je problemen opgelost. De boodschap van Mr. Wolf: soms is het beter om hulp in te schakelen. Vind je het zelf moeilijk om te onderhandelen? Dan is het inhuren van een aankoopmakelaar geen slecht idee. Die zijn er hartstikke bedreven in en kunnen je zo zeker geld besparen. Met een beetje mazzel verdien je de kosten van de makelaar terug onder de streep.

Ken jij iemand die het nog beter weet?

Kom maar op dan met die quote! De leukste plaatsen we in dit artikel en wint een slagroomtaart!

Categorie: