Wat is beter, eerst je huis verkopen of juist eerst een nieuw huis kopen?

Wat is beter, eerst je huis verkopen of juist eerst een nieuw huis kopen?

Je wilt graag verhuizen en bent druk op zoek naar een ander huis. Daar kunnen vele redenen voor zijn: je bent toe aan meer ruimte, je wilt graag dichter bij je werk wonen of je droomt al jaren van een huis met een tuin. Als je vanuit een huurwoning naar een koophuis gaat ben je flexibel. Maar vertrek je uit een koopwoning, en verhuis je naar een nieuwe koopwoning, dan rijst vaak de vraag ¨Wat is verstandig?¨ Je huidige huis eerst verkopen? Of juist eerst een nieuwe woning kopen en dan pas gaan verkopen? Er zijn verschillende voor- en tegen argumenten.
Verschillende afwegingen op een rijtje: Eerst huis verkopen

Veel mensen pleiten voor eerst het huidige huis verkopen, alvorens een nieuw huis te kopen. Dit is in het bijzonder verstandig als:

 

 • Je verwacht dat je huidige huis lang te koop zal staan.
  • In de Randstad en omliggende omgeving is dit niet zo´n grote zorg, maar bijvoorbeeld in Noord-Groningen kan dit een heel reëel argument zijn om eerst je huis te verkopen.
 • Je exact wilt weten wat je huis op gaat leveren, zodat je ook het budget voor je nieuwe woning kunt vaststellen.
  • Uiteraard hoop je dat je de vraagprijs (of net iets meer) voor je huidige woning zal ontvangen, maar dit is niet overal een zekerheid, wil je graag iets meer zekerheid over je budget voor je volgende huis? Dan is het verstandig om eerst je huidige huis te verkopen. Ook als je de overwaarde van je huidige woning nodig hebt om een nieuw huis te kopen is het raadzaam om eerst te verkopen.
 • Je geen trek hebt in dubbele lasten.
  • Zodra je woning verkocht is weet je ook wanneer je moet verhuizen. Je kunt het dus wat strakker plannen en zo voorkom je dat je dubbele woonlasten moet betalen.

 

Er zijn dus drie sterke argumenten om je huidige huis eerst te verkopen. Echter er is ook een nadeel. Het kan namelijk zijn dat de nieuwe bewoners snel in jouw huis willen wonen. In dat geval moet je dus op zoek naar een tijdelijke huurwoning of intrekken bij familie, dan loop je het risico om twee keer te moeten verhuizen. Of je komt onder druk te staan om zelf snel een ander koophuis te vinden. In dat scenario loop je het risico snel te gaan overbieden ´om maar een huis te hebben´, of genoegen te nemen met een woning waar je misschien net niet helemaal tevreden over bent.

Eerst huis kopen: De voor en tegens

Uiteraard kun je ook besluiten eerst de nieuwe woning te kopen. Dit is handig als:

 

 • Het huis wat je op het oog hebt echt je droomhuis is, en je bang bent dat het anders naar een ander gaat.
  • Je hebt een huis op het oog waar je altijd al van gedroomd hebt, je kun het betalen en staat ook nog in de regio waar je op hoopte. Het kan dan een goede optie zijn om eerst die ideale nieuwe woning te kopen, alvorens je je eigen woning verkoopt.
 • Je in een regio woont waar de huizen snel verkocht worden, of je om een andere reden denkt dat je woning snel van de markt af zal zijn.
  • Je hebt een huis in hartje Amsterdam en je bent van plan deze woning voor een marktconforme prijs te verkopen. In de huidige tijd van krapte op de woningmarkt is het niet onwaarschijnlijk dat je deze woning vlot verkoopt. Het is daarom ook relatief een klein risico om alvast een andere woning te kopen.
 • Je op ziet tegen het risico om mogelijk meer dan eens te hoeven verhuizen.
  • Als je al een andere woning heb, weet je wanneer je verhuist. Je kunt het dan zo plannen dat je maar één keer hoeft te verhuizen.
  • Let op! Als je nieuwe woning een nieuwbouwwoning is, wil de opleverdatum nog wel eens verplaatsen. Zeker rondom de bouwvak of in de winter (vanwege vorstverlet), kan er nog wel eens vertraging optreden. Wil je helemaal zeker zijn, en kun je het financieel aan? Dan is een maandje overlap geen slecht idee.
 • Je het risico van mogelijk tijdelijk dubbele lasten financieel kunt dragen.
  • Nieuwe woning gekocht (en als op jouw naam), maar het oude huis nog niet verkocht? Dan heb je tijdelijk dubbele lasten. Je zult immers je nieuwe woning al moeten betalen, terwijl de lasten van het oude huis ook doorlopen. Als je dit financieel aankunt, en je komt je droomhuis tegen, is het mogelijk om alvast een nieuwe woning te kopen. Je kunt ook onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om je oude woning (tijdelijk) te verhuren. Bekijk daarvoor bijvoorbeeld dit artikel.

 

Als je al een nieuwe woning hebt gekocht, maar het oude huis nog niet hebt verkocht kun je kijken of het handig (en noodzakelijk) is om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Je leent dan de verwachtte overwaarde van je huidige huis bij, en zodra het huis verkocht is betaal je dit weer af. Je betaalt - ook op een overbruggingshypotheek – wel rente, dus het is altijd verstandig om het even goed door (te laten) rekenen.

Nieuwe woning zoeken? Of juist je huidige huis verkopen? Check Hoodhunt

Ben je toe aan verhuizen? Kijk eens op onze website. Je kunt je huidige woning zelf eenvoudig in de markt zetten. Zo voel je al snel aan wat de markt doet en hoe gewild je woning is. Op Hoodhunt heb je voor publicatie géén makelaar nodig, bovendien is registreren gratis. Zo weet je al snel waar je aan toe bent. En de kosten die je anders aan een makelaar zou hebben, kun je daarmee mooi voor een nieuwe woning gebruiken.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Ook daarvoor is Hoodhunt erg handig. Geef op in welke buurt je zoekt, wat je budget is en eisen qua aantal vierkante meters, en je ontvangt kosteloos een melding als er een nieuw huis aangeboden wordt. Ideaal toch?

Categorie: