Waar praten we over?

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen rondom Hoodhunt.

Huizenmarkt

Makelaarsvereniging NVM geeft een duidelijk waarschuwing af voor een mogelijke implosie op de huizenmarkt. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan? We zetten het in een paar punten voor je op een rijtje.
Een huis zoeken en kopen kan een heuse puzzel zijn. Gezinnen hebben te maken met meerdere wensen, en soms zelfs inwonende grootouders. Voor koppels is het een mooie bezegeling van de liefde. En ook voor mensen die alleen hun handtekening onder het koopcontract zetten, is een huis kopen een stoere stap. Echter, het lijkt de laatste jaren vooral voor 55-plussers een trend om een nieuwe of tweede woning te kopen. Een flink deel van hen kan zelfs zonder hypotheek een (tweede) huis kopen.
Starters op de woningmarkt hebben het nog nooit zo lastig gehad. Er heerst schaarste op de woningmarkt en in bepaalde delen van het land is het niet overdreven om te spreken over een 'gekte' op de huizenmarkt. Die gekte wordt voornamelijk veroorzaakt door 55-plussers en door mensen die doorstromen. Voor starters is überhaupt de markt op komen al erg moeilijk.
Het is algemeen bekend dat het lastig is om een leuke woning in de Randstad te kopen. In de grote steden zijn de prijzen snel gestegen, en koopwoningen zijn schaars. Dit drijft de prijzen nog verder op waardoor het voor mensen met een modaal inkomen een heuse uitdaging is geworden om een woning in die steden te kopen. Maar hoe staat het met de huizenmarkt buiten de Randstad?
Het kan niet slechter hoe Nederland het doet” kopte de Groene Amsterdammer eind mei 2017. Wat is er aan de hand? Wat kan er beter? En waarom kan Hoodhunt uitkomst bieden?  De crisis heeft vele huishoudens geraakt, maar als het op huizenprijzen aankomt lijken we alle problemen weer te zijn vergeten. Woningprijzen stijgen als nooit te voren en hebben in veel gevallen het niveau van voor de crisis weer bereikt, of zijn zelfs nog hoger geworden. Dat is natuurlijk goed nieuws als je je huis wil verkopen en de situatie een paar jaar terug nog wanhopig leek. Maar voor de economie in zijn geheel is het geen goede trend. De problemen -en aanpak daarvan- worden ondanks kritiek vanuit internationale organisaties, laks aangepakt. Maar over welke problemen we het dan? De strekking is dat er veel ongelijkheid is tussen kopers en huurders, dat de hypotheekverstrekking buitensporig is en dat de Nederlandse overheid maar weinig goeds doet voor de problematiek op de woningmarkt, ondanks goede bedoelingen. Tevens zijn er maar weinig zekerheden op de woningmarkt. Hoe gaan we daar mee om? Je leest het hieronder.
De crisis staat de meeste mensen nog vers in het geheugen. Huizen die pas na lange tijd verkocht werden, hypotheken die 'onder water' stonden en rappe daling van de woningprijzen. Gelukkig zien we al weer enige jaren herstel. Zo werden er in het eerste kwartaal van 2017, 10% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2016. Tevens stegen de prijzen, met ongeveer 1% ten opzichte van de laatste drie maanden van 2016. Maar met wel bijna 9% stijging ten opzichte van het eerste kwartaal in 2016. Daarnaast worden huizen ontzettend snel verkocht, met een gemiddelde looptijd van iets meer dan 2,5 maand. Het gaat dus duidelijk beter met de huizenmarkt. Maar wat kunnen we voor 2017 verwachten? Zetten de trends door? Waar moeten we rekening mee houden? En kunnen we al iets verder in de toekomst kijken?
De woningmarkt is ten opzichte van de crisisjaren weer aangetrokken. 2016 was zelfs een recordjaar. Sinds het CBS de woning verkoop registreert waren er nog niet eerder zo veel woningen verkocht in één jaar (namelijk 214.793 verkochte woningen). En niet alleen steeg de verkoop van het aantal verkochte woningen, ook de prijs lag gemiddeld 5% hoger dan in 2015.
De woningmarkt is niet langer in crisis, dat is duidelijk. Huizen staan steeds korter te koop, prijzen lopen op en mensen moeten vaak direct een bod doen, anders maken ze geen kans. Specialisten spreken van een totale gekte op de huizenmarkt. Maar hoe lang duurt die gekte op de woningmarkt nog?