De huizenmarkt buiten de Randstad

De huizenmarkt buiten de Randstad

Het is algemeen bekend dat het lastig is om een leuke woning in de Randstad te kopen. In de grote steden zijn de prijzen snel gestegen, en koopwoningen zijn schaars. Dit drijft de prijzen nog verder op waardoor het voor mensen met een modaal inkomen een heuse uitdaging is geworden om een woning in die steden te kopen. Maar hoe staat het met de huizenmarkt buiten de Randstad?
Nog flink wat huizen onder water

Volgens vastgoed onderzoeker Calcasa staan er nog steeds flink wat woningen ´onder water´. Dat betekent dat de woning is gekocht voor een hogere prijs, dan wat de waarde van de woning op dit moment is. Vervelend voor de verkopende partij, want die maakt bij verkoop verlies op de woning, in plaats van winst, waar we de afgelopen jaren aan gewend zijn geraakt.

De laatste tijd (2016 en 2017) zijn volgens Calcasa zo´n 35 duizend woningen die ´onder water stonden´ verkocht. In het oosten van Nederland werden 68 procent van de woningen verkocht voor een bedrag dat lager was dan de aankoopwaarde. In het westen was dat ´slechts´ 52 procent.

Voor en na de crisis

Voor de crisis, in het derde kwartaal van 2008 was de gemiddelde woningwaarde 262 ton. Die waarde zakte gedurende de tijd flink en in 2013 was de waarde nog maar 222 duizend euro, gemiddeld genomen. Inmiddels zitten we op een gemiddelde van 266 ton. Nog iets hoger dan voor de crisis dus. Maar die stijging is lang niet overal gelijk.

In Utrecht en Amsterdam liggen de prijzen zo´n 10 procent hoger dan in 2008, maar in andere regio´s zoals de Achterhoek is er nauwelijks sprake van herstel. De gemiddelde huizenprijs is daar nog altijd bijna 7,5 procent lager dan in 2008. In regio´s zoals Zuidwest-Gelderland neemt men dezelfde tendens waar.

En dat trekt mensen vanuit de Randstad naar deze regio´s, wat ook daar de woningmarkt in beweging brengt. Want alhoewel de prijzen nog altijd onder de aankoopprijzen van 2008 liggen, stijgen ze snel.

Dat het beter gaat op de woningmarkt wordt ondersteund met gegevens van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Deze garantievoorziening voor hypotheken tot bijna 250 ton kreeg begin 2016 bijna 1000 ´verliesdeclaraties´ binnen. Dit jaar waren dat er in dezelfde periode nog maar 651. Een flinke verlaging dus, en wederom een indicatie voor het aantrekken van de huizenmarkt.

Restschuld

Een huis onder water verkopen hoeft niet altijd erg te zijn. Het kopen van een nieuwe woning geeft de kans om opnieuw je hypotheek te kiezen. Je kunt je restschuld meefinancieren, en doordat de rente zo laag staat, heb je een goede kans dat je maandlasten alsnog lager uitvallen. Wil je je huis dus verkopen, maar houdt de gedaalde woningprijs je tegen? Je kunt het altijd eens een keertje (laten) narekenen en kijken wat eruit komt.

Wat kun jij met deze informatie?

Als je je al je hele leven droomt van een huis in binnenstad van Amsterdam, klinkt de Achterhoek misschien wel erg ver weg. Maar als je toe bent aan een nieuwe woning vraag je dan af wat je echt belangrijk vindt. Wil je graag een tuin op het zuiden? Een kindvriendelijke omgeving? En veel vierkante woonmeters? Het valt te overwegen om ook eens (verder) buiten de Randstad te kijken. Een keertje kijken kan geen kwaad. Zeker als je al buiten die regio werkt, of eenvoudig werk kunt vinden. Maar wacht niet te lang, want ook buiten de Randstad trekt de woningmarkt aan.

Woon je al in deze regio en wil je je woning juist graag verkopen? Dan is het goed om te weten dat de woningmarkt ook in deze regio´s in beweging komt en dat verkopen met een restschuld mogelijk interessant kan zijn voor een verlaging van de maandelijkse lasten. Het loont dus wellicht de moeite om dat eens na (te laten) rekenen.

Hoe kan Hoodhunt je helpen?

Bij Hoodhunt staat transparantie van de woningmarkt voorop. Wel zo fijn als je op zoek bent naar een woning, maar óók als je je huis wil verkopen. Als potentiële koper geef je aan in welke buurt je graag zou willen wonen, wat je budget is en hoe groot je toekomstige woning moet zijn. Wij onthouden je woonwensen en als er iemand zich aanmeldt om een woning te verkopen ontvang je automatisch een seintje. Het contact is vrijblijvend. Je kunt zo goed inschatten wat de markt doet en bent als eerste op de hoogte wanneer er een leuk huis vrij komt.

Een ander voordeel is dat je zelf (samen met de andere partij kopend/verkopend) kiest in hoeverre je gebruik wil maken van een makelaar. En dat kan zomaar een hele hap in de kosten schelen.

Categorie: