Gekte op de woningmarkt hoe lang nog?

Gekte op de woningmarkt hoe lang nog?

De woningmarkt is niet langer in crisis, dat is duidelijk. Huizen staan steeds korter te koop, prijzen lopen op en mensen moeten vaak direct een bod doen, anders maken ze geen kans. Specialisten spreken van een totale gekte op de huizenmarkt. Maar hoe lang duurt die gekte op de woningmarkt nog?
Verwachting woningprijzen voor 2017 en 2018

De verwachting is dat deze gekte in 2017 nog aan houdt. De huizenprijzen zullen naar verwachting nog iets verder stijgen. In het jaar 2016 zagen ze in Rotterdam hier en daar stijgingen in de woningprijs van zo´n 25%. Dat zal niet snel meer gebeuren, maar een stijging van 5 tot 10% is nog steeds heel veel. Vervolgens wordt in 2018 een afvlakking verwacht, waarbij de prijzen mogelijk nog iets stijgen, maar met veel kleinere percentages. De ABN woningmarktmonitor verwacht zo´n 3% in plaats van 5%. Voor 2018 verwacht de RABO een afvlakking van de markt. Dit is mede toe te schrijven aan de verwachte rente stijging.

Redenen waarom de gekte op de woningmarkt nog even zal duren
  1. De werkeloosheid daalt en de koopkracht stijgt. Dat geeft mensen vertrouwen om een huis te kopen of om door te verhuizen.
  2. Er is een toename in de hypotheekverstrekking. Er werden meer hypotheken verkocht, voor een hoger bedrag. Dit heeft te maken met dat er minder woningen onder water staan en de doorstroming dus beter is. Ook de lage hypotheekrente en mogelijkheid om de boeterente af te rekenen maken een hypotheek interessant.
  3. Het aanbod van woningen wordt minder, wat de prijzen onder druk zet. Dit wordt mede-veroorzaakt doordat er de afgelopen jaren vanwege de crisis weinig is bijgebouwd. Deze schaarste zorgt ervoor dat mensen langer wachten met hun woning te koop zetten. De afname in aanbod van woningen is waarneembaar door het hele land, maar is het hoogste in de Randstad. Bij 1 op de 5 woningverkopen wordt er overboden.
  4. Veranderde regelgeving, zoals dat een tweede inkomen meer meetelt bij een hypotheek, en de verhoogde schenkingsvrijstelling van ouders naar hun kinderen maken het voor meer mensen mogelijk om een hypotheek te krijgen om daarmee een huis te kunnen komen. Daarnaast wordt het ook voor zzp´ers steeds eenvoudiger om een woning met garantie te kopen.
Redenen waarom er een einde zal komen aan de gekte

Het einde van de gekte op de woningmarkt is echter wel in zicht. De experts verwachten dat in 2018 alles weer zal stabiliseren. Daar zijn een aantal redenen voor:

  1. De hypotheek rente is de afgelopen jaren flink gedaald, maar de verwachting is dat deze weer hoger wordt.
  2. De stijgende prijzen schrikken starters af.
  3. De normen om een hypotheek te krijgen worden scherper. In 2018 worden de hypotheken weer maximaal 100% van de executiewaarde van een huis. En er is veel animo om dat terug te brengen naar 90%. De Nederlandse Bank pleit voor een snellere vermindering van de hypotheekrenteaftrek voor de inkomensbelasting.
  4. Banken kunnen moelijker hypotheekportefeuilles verhandelen, omdat het Europees Parlement securitisatie aan banden wil leggen. Securitisatie is een financiële techniek waarbij niet- of moeilijk verhandelbare activa worden samengebracht tot verhandelbare effecten. Onder de Basel-afspraken moeten banken hoge buffers aanhouden. Hoge buffers betekent een verhoging van de kosten. Meer regelgeving leidt tot afname van concurrentie en dus een hogere hypotheekrente.
Hoodhunt laat de gekte op de woningmarkt aan zich voorbij gaan

Direct een beslissing moeten maken zodra je het huis gezien hebt, structureel overbieden. Terecht wordt dit door de expert ´gekte op de woningmarkt´ genoemd. Hoodhunt pleit voor eerlijkheid, openheid en transparantie in alles aspecten van het verkopen en kopen van een huis. Bij Hoodhunt kun je altijd terecht om je te oriënteren op de huizenmarkt. Of je nu op zoek bent om een woning te kopen of te verkopen. Of er nu relatief veel woningen te koop staan en er is weinig interesse (kopersmarkt) of juist andersom. Als er weinig woningen te koop staan en er is veel interesse (verkopersmarkt). Hoodhunt is het platform om je te helpen zoeken en vinden van een woning. Voor tijdens de gekte die nog in 2017 aanhoudt, maar ook zeker daarna.

Bronnen

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen gebruikt:
Volkskrant, NRC, daskapital en Wikipedia

Categorie: