Huidige woningmarkt: lastig voor starters

Huidige woningmarkt: lastig voor starters

Starters op de woningmarkt hebben het nog nooit zo lastig gehad. Er heerst schaarste op de woningmarkt en in bepaalde delen van het land is het niet overdreven om te spreken over een 'gekte' op de huizenmarkt. Die gekte wordt voornamelijk veroorzaakt door 55-plussers en door mensen die doorstromen. Voor starters is überhaupt de markt op komen al erg moeilijk.
Regelgeving

Een belangrijke oorzaak voor de moeilijkheden die starters op de woningmarkt ervaren is de veranderde regelgeving.

Zo moeten starters hun volledige hypotheek aflossen om de rente af te mogen trekken van de belasting. Voor doorstromers op de woningmarkt geldt dat niet, omdat een belangrijk deel van hun hypotheek aflossingsvrij is en voor hen nog de ´oude rechten´ gelden. Hierdoor zijn de maandelijkse lasten voor starters netto gezien hoger dan voor doorstromers. Terwijl starters juist vaak lagere salarissen hebben.

Vroeger kon je flink (bij)lenen, om bijvoorbeeld ook de aankoopkosten en eventuele verbouwing van de woning mee te financieren. Dat kan nu niet meer. In 2017 mag je nog 101% van de woningwaarde lenen. In 2018 is dat nog ´maar´ 100 procent en De Nederlandsche Bank zou dat liever nog lager zien. Het gevolg is in ieder geval dat je voor het kopen van een woning flink eigen geld mee moet brengen. Een haalbare kaart als je doorstroomt en je huis met overwaarde verkocht hebt. Maar als je starter bent is dat een stuk lastiger. Woon je in een huurhuis? Dan is het met een modaal salaris een behoorlijke uitdaging om je huur en andere vaste lasten te betalen én voldoende te sparen.

Hulp nodig op de huizenmarkt

De meeste starters hebben hulp nodig om de markt op de komen. Bijvoorbeeld als de (groot)ouders een woning kunnen kopen, die vaak gezien wordt als belegging, waar ze dan in kunnen wonen. Of (groot)ouders die een schenking kunnen doen. Helaas is dat niet voor iedereen weggelegd.

Een andere vorm om te kunnen sparen is dat starters weer (tijdelijk) bij (schoon)ouders gaan wonen, of langere tijd een kamer huren in een huis met andere starters. Op deze manier wordt het eenvoudiger om geld opzij te zetten en te sparen voor een huis.

Zonder hulp is voornamelijk in de Randstad en in semi-grote steden, zoals bijvoorbeeld Eindhoven, een huis kopen voor starters erg lastig.

Verandering in leeftijd huizenkopers

Volgens een onderzoek van de ING zijn er nog nooit zoveel woningen verkocht als in het eerste kwartaal van 2017. De teller staat al op zestigduizend. Maar de leeftijd van de mensen die de woningen kopen is flink veranderd. Twee derde van de huizenkopers is doorstromer. En kochten tot 2013 mensen jonger dan 25 meer woningen dan mensen van 55 of ouder, is dat anno nu omgedraaid. Minder dan 10% van alle gekochte woningen is gekocht door iemand van jonger dan 25. En ruim 15% werd gekocht door mensen van 55 jaar of ouder. Ouderen zijn tevens de groep die het vaakste volledig zonder een hypotheek een huis kunnen kopen. Ze kunnen daarom vlot ´bewegen´ op de woningmarkt en zijn starters die wel de financiering rond moeten krijgen vaak te snel af.

Het aantal doorstromers loopt hiermee flink voor, en ligt al weer ruim op of boven het niveau van voor de crisis. De starters blijven flink achter ten opzichte van voor de crisis.

Wat kun je doen om de kansen als starter op de woningmarkt te vergroten?

Wat kun je doen om als starter je kansen op de woningmarkt toch te vergroten? Houd in elk geval je oren en ogen open. Ook virtueel! Bij Hoodhunt geef je eenvoudig aan in welke buurt je zou willen wonen. We slaan die gegevens, samen met het budget en de gewenste vierkante meters op. Is er een verkopende partij die zich in die buurt aanmeld? Dan krijg je automatisch een seintje, en kan je vrijblijvend contact opnemen met de verkoper. Je weet dus als een van de eersten dat de woning vrij komt. Bovendien kun je met Hoodhunt (in overleg met de verkoper) bepalen voor welke werkzaamheden je een makelaar inschakelt. Of misschien kun je het wel helemaal zelf. Dat scheelt zomaar een paar duizend euro in de kosten en dat is natuurlijk heel mooi meegenomen bij het kopen van een woning.

Categorie: