Pas op! Bubbel op komst: veranderingen op de huizenmarkt

Pas op! Bubbel op komst: veranderingen op de huizenmarkt

Makelaarsvereniging NVM geeft een duidelijk waarschuwing af voor een mogelijke implosie op de huizenmarkt. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan? We zetten het in een paar punten voor je op een rijtje.

Al eerder berichtten we over de gekte op de huizenmarkt. In sommige delen van het land is er werkelijk schaarste (aan het ontstaan) als het gaat om de hoeveelheid geschikte woningen. Tegelijkertijd zijn de prijsstijgingen op de huizenmarkt hier en daar ongekend. Makelaarsvereniging NVM geeft een duidelijk waarschuwing af voor een mogelijke implosie op de huizenmarkt. Hoe kan dat? Wat gebeurt er dan? We zetten het in een paar punten voor je op een rijtje.

1.Ongekende prijsstijging op de huizenmarkt

In Amsterdam is de prijsstijging 21,6%, maar ook in andere regio´s zoals Almere (16,4%) en Leiden (15,3%) stijgen de prijzen vlot. Zelfs in regio´s die traditioneel gezien geen grote populariteit kennen, stijgen de prijzen mee. Neem bijvoorbeeld het zuidwesten van Friesland, waar de prijzen ten opzichte van vorig jaar met 19% gestegen zijn.

Gemiddeld kost een huis in Nederland nu 258.000 euro, wat 2% hoger is dan het record van voor de crisis. Voornamelijk appartementen zijn flink duurder – zo´n 20.000 euro – dan voor de crisis, en worden nu voor gemiddeld 203.000 euro verkocht. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat appartementen duurder worden dan tussenwoningen. En dat zou volgens het rapport een unicum zijn.

Hoe lang gaat deze prijsstijging nog door? De Rabobank schat volgens RTL Z in dat in 2017 de prijzen 7,6% stijgen en eind 2018 nog eens 7% gestegen zullen zijn. Daarmee komen de prijzen grotendeels weer op hetzelfde niveau als voor de crisis.

2.Doorlooptijd te koop staande woningen

Ook is de doorlooptijd voor woningen kort. Met doorlooptijd wordt bedoeld de periode tussen het op de markt komen van de woning, en totdat het huis weer verkocht is. In sommige gebieden staan de huizen minder dan een maand te koop, maar gemiddeld is de doorlooptijd ongeveer 2 maanden.

Het verschilt nog wel behoorlijk qua type huis. Vrijstaande woningen staan zo´n 5 maanden te koop. Terwijl appartementen, hoek- en tussenwoningen met gemiddeld zo´n anderhalve maand weer van de huizenmarkt af zijn. Ter vergelijking: Eind 2013 duurde het gemiddeld 5 maanden om een appartement te verkopen. Wat wederom aangeeft hoe de huizenmarkt veranderd is, in slechts een paar jaar.

3.De vraag op de huizenmarkt valt in bepaalde regio´s niet bij te benen

Het is een simpele wet: de wet van vraag en aanbod. En momenteel is er niet voldoende aanbod en juist wel een gigantische vraag op de koopwoningmarkt. Dat zorgt voor schaarste. Voor het eerst in vier jaar laten de cijfers van de NVM zien dat er in het afgelopen kwartaal minder huizen werden verkocht. Gemiddeld gezien slechts -0,8%, maar het is volgens de vereniging een duidelijk signaal in de huizenmarkt.  Amsterdam spant ook hier de kroon met 22% minder verkochte huizen, maar Delft (-18%) en Leiden (-17%) lopen er vlot achter aan. De vraag is er zeker, maar er is gewoon een te krap aanbod.

Weer balans krijgen in de vraag en het aanbod is van essentieel belang om een bubbel af te wenden.

4.Op zoek naar een passende woning

Uiteraard wil je een passende woning kopen. Zoek je in de Randstad, omgeving Groningen, of omgeving Eindhoven? Dan kun je dankzij deze krapte op de huizenmarkt gemiddeld nog kiezen uit zo´n vijf passende woningen. In de regio´s Arnhem en Breda zijn dit zo´n vijf tot tien woningen en kom je daar verder vandaan, bijvoorbeeld Oost-Groningen, dan kun je rustig de tijd nemen en kiezen uit meer dan tien huizen.

Wederom is de krapte in het bijzonder zichtbaar bij appartementen, waarbij soms maar drie passende appartementen gevonden worden.

Zo weinig keus hoeft op zich natuurlijk geen probleem te zijn. Ware het niet dat er veel mensen zoeken naar die ene passende woning. Krappe keuze en veel vraag, dragen bij aan:

  • Prijsstijging.
  • Dat mensen flink hoger bieden dan de vraagprijs.

Een dergelijke krapte in keuze op de huizenmarkt werd voor het laatst waargenomen rond 2002, aan het einde van de ´hausse´ op de woningmarkt.

5.Dringende vraag naar meer nieuwbouw op de huizenmarkt

Tijdens de crisis zijn er weinig nieuwe woningen gebouwd. Logisch, want het was toen lastig om deze woningen te verkopen. Maar daardoor is er nu een tekort. En dat terwijl nieuwbouw juist zo belangrijk is:

  • Het zorgt voor doorstroming op de huizenmarkt.
  • Nieuwbouw voorkomt een verdere prijsstijging (want de krapte op de huizenmarkt wordt minder).
  • Nieuwbouwwoningen in het goedkope segment (2 ton of minder) geven starters een betere kans.

Maar als we even inzoomen op dat laatste punt ´kansen voor de starter´ zien we dat slechts 10% van de nieuwbouwwoningen in dat goedkopere segment valt. Nieuwbouwhuizen worden groter en relatief ook duurder en zijn dus eerder geschikt voor doorstromers, of welvarende koppels, dan voor alleenstaande starters.

Bij Hoodhunt staat transparantie voorop

Hoodhunt is je graag van dienst bij de aankoop of verkoop van een woning. Wil je graag een woning kopen? Selecteer dan de buurt waar je wilt wonen en geef aan aantal andere randvoorwaarden mee. Komt er een passend huis vrij? Dan krijg je een seintje. Zo weet je als een van de eersten dat er een huis vrij komt. Andersom werkt het eigenlijk net zo. Wil je een huis verkopen? Laat weten waar je huis staat, geef de nodige informatie en je krijgt bericht als een potentiële verkoper zich meldt. Je kunt direct contact met elkaar opnemen, vrijblijvend en zonder tussenkomst van een makelaar. Wel zo transparant en eenvoudig!

Categorie: