Vergrijzing en de huidige woningmarkt

Vergrijzing en de huidige woningmarkt

Een huis zoeken en kopen kan een heuse puzzel zijn. Gezinnen hebben te maken met meerdere wensen, en soms zelfs inwonende grootouders. Voor koppels is het een mooie bezegeling van de liefde. En ook voor mensen die alleen hun handtekening onder het koopcontract zetten, is een huis kopen een stoere stap. Echter, het lijkt de laatste jaren vooral voor 55-plussers een trend om een nieuwe of tweede woning te kopen. Een flink deel van hen kan zelfs zonder hypotheek een (tweede) huis kopen.
Zonder hypotheek een huis kopen

In 2013 werden bijna 20% van de huizen gekocht, zonder dat daar een hypotheek voor afgesloten hoefde te worden. Dat percentage is iets gedaald, tot zo´n 17%, wat natuurlijk alsnog een flink aandeel is. Maar er werd in absolute Euro´s wel meer uitgegeven aan huizen zonder hypotheek. In totaal werd er voor 8,6 miljard euro aan woningen gekocht, zonder hypotheek. Waarbij in 2016 zo´n 2 miljard euro meer dan in 2015 aan hypotheek loze woningen werd gekocht. Het zijn vooral oudere huizenkopers die zonder een hypotheek een huis kunnen kopen. En dat is logisch, zij hebben hun woning vaak met overwaarde kunnen verkopen, ten opzichte van het aankoop bedrag. Tevens hebben ze al een heel leven kunnen sparen.

Leeftijd huizenkopers is verschoven

In 2013 werden er meer huizen gekocht door starters, dan door 55-plussers. Dat cijfer is inmiddels omgedraaid. Meer dan 15% van de huizen wordt gekocht door 55-plussers, terwijl dat percentage voor starters nog maar op 10% ligt.  Ten opzichte van voor de economische crisis, is het aandeel 55-plussers dus gestegen.

Appartementen in trek

Appartementen zijn populair onder de groep mensen die zonder hypotheek een huis koopt. Logisch, want appartementen zijn vaak betaalbaar. Ook vrijstaande woningen worden veel gekocht en contant afgerekend. Minder populair zijn tussenwoningen, hoekwoningen en twee-onder-een-kap woningen.

Investering of tweede woning

Niet iedereen koopt een nieuw huis om er zelf in te wonen. Veel van de gekochte woningen worden gekocht als investering en vervolgens verhuurd. Die constructie wordt buy-to-let genoemd (kopen om te verhuren). Er zijn woningbezitters die hun huis verhuren aan (studerende) kinderen, of andere familieleden. Maar de woningen worden ook regelmatig aan derden verhuurt. Ook tweede huizen zijn populair, bijvoorbeeld als vakantiehuis.

Locatie

Dat zien we terug in de locatie waar de woningen gezocht en gekocht worden. De grote steden en middelgrote studentensteden (zoals Maastricht en Delft) zijn populair voor verhuurconstructies. En de kuststreek is een gewilde streek voor een tweede huis. Zelfs het Waddeneiland Texel is een woning ´hotspot´ geworden.

Verbouwing in trek

Vroeger kozen ouderen al snel voor een ´makkelijkere woning´. Eenvoudig in onderhoud, alles op dezelfde verdieping en (medische) hulp nabij waren daarbij belangrijk overwegingen. Maar tegenwoordig kiezen steeds meer ouderen voor een kleinschalige verbouwing (tot 10.000 euro) in de huidige woning, waardoor die woningen langer bewoonbaar blijven. Dit draagt bij aan de schaarste op de woningmarkt. Immers: die woningen kwamen tot een paar jaar terug vrij voor doorstromers, waardoor er meer doorloop in de woningen zat.

Vergrijzing leidt op termijn tot meer woningen

De verouderende bevolking heeft tot gevolg dat er steeds meer woningen als gevolg van sterfte vrijkomen. In 2015 kwamen er zo´n 15.000 koopwoningen vrij nadat de bewoner was overleden. Dat is meer dan het aantal nieuw gebouwde woningen. Aangezien de bevolking vergrijst, gaat dat aantal stijgen. In 2050 naar schatting zelfs tot 50.000. Op het moment komen er overigens nog meer huurwoningen vrij dan koopwoningen, maar daarin zal een omslagpunt komen.

Hoodhunt helpt je!

Hoodhunt koppelt verkoper en koper aan elkaar. Zoek je een huis? Dan selecteer je eenvoudig de buurt waar je graag wil wonen, het beschikbare budget en de vierkante meters. Komt er een woning vrij in de buurt waar je interesse in hebt, en valt die ook nog eens binnen de andere parameters? Dan krijg je kosteloos een seintje. Je weet dus als een van de eersten dat de woning op de markt is.

Verkoop je een woning? Dan geef je eigenlijk hetzelfde aan. Je krijgt dan gratis een melding als er zich een potentiële verkoper zich aandient.

Het contact tussen de andere partij leg je zelf. Dat kan zomaar een flinke hap in de makelaarskosten schelen. Hoodhunt is transparant en eenvoudig. Zo weet je altijd waar je aan toe bent, of je nu een huis wil verkopen of juist een huis zoekt.

Categorie: