Waar praten we over?

Lees het laatste nieuws en ontwikkelingen rondom Hoodhunt.

Makelaar

Vroeger was een makelaar vrijwel altijd noodzakelijk om je huis te verkopen. Iedereen kent het nog wel: Mooie foto´s voor het raam van de vaak prachtige makelaarskantoren. Met regelmatig mensen die bij de huizen stonden weg te dromen. Met de komst van het internet kun je dat wegdromen vanuit je luie stoel doen en geven de vele foto´s en soms zelfs filmpjes een goed beeld van het huis. Daarmee zijn de taken van de makelaar ook veranderd. En hoewel het absoluut niet nodig of verplicht is om een huis te (ver)kopen met tussenkomst van een makelaar, maken veel mensen nog steeds gebruik van deze diensten. Gelukkig zijn er veel goede makelaars in Nederland te vinden. Zowel voor de aankoop, als verkoop van een woning. Maar er zijn er altijd een paar die de kantjes er net vanaf lopen. Welke mogelijkheden heb je eigenlijk als je niet tevreden bent?  
Het is duidelijk dat er in sommige delen van het land sprake is van een echte schaarste in het woningaanbod. We spreken daarom van een verkopersmarkt, waarin de verkoper en de verkoopmakelaar bepalen wat er gebeurt. Dat was een paar jaar terug, toen er meer huizen te koop stonden dan gevraagd werden, nog heel anders. De rol van de makelaar is daarmee ook veranderd.
Voor de verkoop van een woning maken de meeste mensen gebruik van een makelaar. Je mag aannemen dat makelaars goed op de hoogte zijn van de lokale huizenmarkt, je helpt met je huis verkoopbaar maken en een goede prijs voor je onderhandelt. Handig! Maar uiteraard zitten daar kosten aan. Deze kosten worden makelaarskosten genoemd, of ´courtage´ met een chiquer woord. Hoeveel de makelaar kost hangt af van veel factoren. Onder andere welke dienst je af neemt, hoe de huizenmarkt op dat moment is, en de ervaring van de makelaar. In Nederland bestaat geen wetgeving die bepaalt wat de courtage mag zijn. Daarnaast heeft ook de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) geen richtlijnen voor de courtage. Dit geeft dus ruimte om de afspraken zelf met je makelaar te maken. De keuze is grofweg een percentage van de verkoopprijs, of een vast uurtarief.