Blind op een huis bieden en 69.500 euro te veel betalen

Blind op een huis bieden en 69.500 euro te veel betalen

Het wordt steeds vaker ingezet bij de verkoop van een huis: de inschrijving. Alle geïnteresseerden in een huis mogen een eenmalig blind bod doen. De verkopers kiest daaruit het beste bod en klaar. Klinkt heel eerlijk, maar is het dat wel? Want is het eerlijk om zonder het te weten 70.000 euro te veel bieden?
Fatsoenlijke mensen houden geen inschrijving (dachten we)

Toen wij ons huis verkochten in 2014 zaten we net voor de grote geldkoorts-hausse op de woningmarkt. Wij hebben geen woekerwinst gemaakt op ons huis maar ook geen woekerprijs betaalt voor ons nieuwe. Broekzak vestzak. Wel stond ons huis vol met geïnteresseerden. Zoveel zelfs dat we een inschrijving overwogen, maar eigenlijk was dat niet echt netjes, vertelde onze makelaar. In inschrijving werd beschouwd als een nogal onbeschofte manier om de waarde op te schroeven. Nette mensen (of sukkels, wat je wil) die we waren, deden we dat niet en accepteerden we een bod van snelle beslissers. Daarmee hebben we zeker geld laten liggen. We werden een week later zelfs gebeld door mensen die helemaal gerekend hadden op een inschrijving en melden dat ze zeker 10.000 meer hadden geboden. Bleken we toch sukkels te zijn…

69.500 euro schoon in de hand, ka-tjing!

Nu 4 jaar later is dat ‘onfatsoenlijke’ is er wel af en zijn inschrijvingen meer standaard dan uitzondering. Hoe snel dat kan gaan. Je zou ook gek zijn om het niet te doen ook, want aan het systeem van blind bieden kun je enorm veel geld verdienen. Ik hoorde over een bieding waarbij het hoogste bod 69.500 euro boven het tweede bod lag. Ka-tjing! Mensen betalen het graag. Want het huis wordt vanzelf zoveel waard, is het idee. Of dat zo is, zijn de meningen verdeeld, maar feit is wel dat die mensen zeker 45.000 euro te veel hebben betaald. want ze hadden met een bod van 5.000 euro meer ‘m ook wel gewonnen. 64.500 euro, dat is een hele dikke keuken. Met een middenklasse boodschappenwagentje op de oprit er gratis bij.

Kan het anders? In Zweden wel.

Ook in Zweden bieden mensen op een huis, alleen gaat het daar openbaar. Als een soort veiling. Alle huizen worden aangemeld op Hemnet met een startprijs. Vanaf daar mogen mensen bieden. Die biedingen zijn openbaar, dus wat volgt is een biedingsslag totdat niemand meer over een bod heengaat. Ook dit systeem is natuurlijk niet feilloos. Mijn zwager die in Stockholm woont, is al meerdere malen afgehaakt in een bieding doordat mensen maar op bleven bieden. Maar het is in ieder geval wel transparant.

Wat vind jij? Transparant bieden of niet?

We zijn benieuwd wat jij van het hele inschrijven vindt. Is het wel ok zo hier in Nederland? Of lijkt zo’n Zweeds model beter? We horen jullie meningen​ graag! Heb jij een verhaal over een spannende of uit de hand gelopen inschrijving? Die horen we ook graag, al dan niet anoniem!

Categorie: