Kleiner wonen: waarom niet?

Kleiner wonen: waarom niet?

Daar zit je met zijn tweeën in dat grote gezinshuis. René (55 jaar) en zijn vrouw maakten de stap en verkochten hun huis om kleiner te gaan wonen. “Met al die restaurants op loopafstand is ons sociaal leven erop vooruit gegaan!”

“Na 18 jaar was de keuken van ons Hilversumse jaren-dertighuis toe aan vervanging. En als we eenmaal begonnen stonden er nog wel een paar klussen op ons lijstje. Een verbouwing zou hoe dan ook in de papieren gaan lopen. Zo’n investering doe je alleen als je nog lang in een huis blijft wonen. Willen we dat eigenlijk wel, vroegen mijn vrouw en ik ons af.”

Het juiste moment

“Tijd voor verandering, was de conclusie. Onze studerende kinderen waren net uitgevlogen. Zonde, al die loze ruimte in huis. Bovendien was de markt nu wel erg gunstig, we zagen om ons heen van alles gebeuren. Als we ooit nog wilden verkopen, was dit het moment. Plus: de rente stond extreem laag, ook die kans wilden we graag benutten.”

Van karakteristiek naar kant-en-klaar

“We zijn snelle beslissers, een nieuwe woning was zo gevonden. Een modern herenhuis uit 2010. Helemaal af, we konden er meteen intrekken. Zo’n nieuwbouwwoning is ook veel beter geïsoleerd dan een vooroorlogs huis. Dat is goed te merken aan onze energierekening. En hoewel we er vroeger geen last van hadden, laten onze betonnen muren een stuk minder geluid door.”

500 meter hemelsbreed

“Van de groene rand verhuisden we naar het stadscentrum. Hemelsbreed niet meer dan 500 meter, maar toch dichter bij allerlei voorzieningen. Handig, aangezien we allebei de hele dag werken. En met genoeg restaurants op loopafstand is ons sociale leven er zeker niet op achteruitgegaan.

De kinderen komen regelmatig aanwaaien. Ze kunnen nog steeds blijven slapen, maar hebben niet meer ieder een eigen kamer. Hoe gezellig ze het bij ons ook vinden; voor twintigers die in Rotterdam en Amsterdam studeren, blijft Hilversum toch een dorp. Heel lang blijven ze tegenwoordig dus niet meer plakken!”

Voor jaren gebeiteld

“Achteraf gezien hebben we misschien nog nét iets te vroeg verkocht. Anderzijds moesten we ook weer wat terugkopen terwijl de huizenprijzen nog in de lift zaten. Dat blijft natuurlijk altijd een dilemma, wat is wijsheid? Voor ons gevoel hebben we in elk geval de juiste keuze gemaakt. We wonen nu op een fijne plek waar we - zonder grote investeringen - nog heel lang goed zitten.”

Tips:

1.     Dit is dé tijd om te profiteren van de lage rentestand. Neem je hypotheek onder de loep en grijp deze kans nu het nog kan. Ook zonder te verhuizen kun je hiervan profiteren, door bijvoorbeeld je hypotheek over te sluiten!

2.     Laat je niet afschrikken door een eventuele boete bij het oversluiten van je hypotheek. Met zo’n lage rente haal je die kosten er al snel uit.

Wat vind jij?
Heb jij ervaring met het zelf verkopen van je huis? Of ben je juist nieuwsgierig? Laat dan wat van je horen! Wij - en vele Hoodhunters met ons - horen graag wat jij vindt! Deel je mening of ervaringen
Categorie: