Zelf makelaar spelen, dat doe je niet iedere dag

Zelf makelaar spelen, dat doe je niet iedere dag

Esther (46, Amsterdam) verkocht haar huis via een internetmakelaar. Best spannend. Want zelf makelaartje spelen, dat doe je ook niet elke dag. 
Huis verkopen nieuwe stijl

“Toen ik in 2005 mijn appartement in de Pijp kocht, had ik een traditionele makelaar in de arm genomen. Op zich was ik daar heel tevreden over. Maar toen ik twee jaar later wilde verkopen was de markt zó gunstig, de huizen in mijn buurt gingen als warme broodjes! Daardoor durfde ik het avontuur aan op de nieuwe manier: voor een vaste lage prijs maar dan wel van alles zelf doen. De rekensom was snel gemaakt, zo’n online pakket scheelde echt duizenden euro’s met de gebruikelijke makelaarscourtage.”

Minder betalen, meer doen

“De voorbereidingen namen wel wat meer tijd in beslag dan ik had verwacht. Teksten schrijven voor een verkoopbrochure is leuk, maar niet mijn vak. Het was dan ook even zoeken voordat alles goed op papier stond. En wat ik lastig vond was het bepalen van een goede vraagprijs. Uiteindelijk heb ik gekeken wat woningen in de buurt deden. Ook de richtlijnen van de taxateur gaven me wat meer houvast.”

Bedolven onder reacties

“Al snel nadat het appartement op Funda stond regende het aanvragen voor bezichtigingen. Dat overviel me nogal. Om het overzichtelijk te houden besloot ik twee kijkdagen te organiseren. Pittig hoor, de hele dag mensen over de vloer. Er was zelfs een stel dat snel omkeerde omdat ze het te druk vonden. Als ik het weer moest doen, zou ik toch liever tijden afspreken voor bezichtigingen.

Wat ik echt leuk vond aan de rondleidingen was dat ik zelf van alles kon vertellen over het huis en de buurt. Mensen waren verbaasd dat je ook midden in de drukke stad zo rustig kunt wonen. Ik zag verschillende kijkers echt verliefd worden op mijn plekje. Heel bijzonder.”

Onder druk

“Al dat enthousiasme had ook een keerzijde. Sommige kandidaten wilden bieden buiten het proces om en iemand bleef vragen of ik een kop koffie wilde gaan drinken… dat was niet altijd fijn. Dan moet je heel kordaat en zakelijk zijn. Maar goed, over het resultaat mag ik niet klagen. Mijn eerste eigen huis verkocht ik met ruim een halve ton winst. Dat had ik echt nooit durven dromen.”

Tips
  1. Bij zo’n verkoop komt er van alles op je af. Soms moet je behoorlijk stevig in je schoenen staan. Bedenk ook dat kijkers heel kritisch kunnen zijn en met andere ogen naar jouw huis kijken.
  2. Mijn huis lag toevallig goed in de markt. Als dat niet zo is, heb je misschien juist wel een traditionele makelaar nodig.
Wat vind jij?

Heb jij ervaring met het zelf verkopen van je huis? Of ben je juist nieuwsgierig? Laat dan wat van je horen! Wij - en vele Hoodhunters met ons - horen graag wat jij vindt!

Categorie: